90 % dintre persoanele pe care le-am antrenat și care doreau să slăbească nici nu voiau să audă de antrenament cu greutăți. Restul nici nu voiau să audă de aerobic.

De fapt, atitudinea tranșantă a ambelor tabere nu este optimă. Un mix de aerobic și de antrenamente cu greuăți este cel mai bun lucru pe care-l poți face când vrei să slăbești armonios și mai ales sănătos. Mai departe o să fac un rezumat pentru a-mi motiva opinia.

Aerobicul forțează corpul să ardă grăsimile, oxidându-le. De fapt orice activitate care menține ritmul cardiac în intervalul 70 – 85 % din maxim duce la oxidarea accentuată a grăsimilor. ( Formula de calcul a ritmului cardiac este următoarea : 220 – vârsta = ritmul maxim cardiac. De exemplu, pentru o persoană de 20 de ani, ritmul maxim este 220 – 20 = 200. Implicit, 70 – 85 % din ritmul cardiac maxim va fi 140 – 170 bătăi pe minut. Aceasta este zona optimă pentru arderea grăsimilor.)
Atenție ! Atunci când te antrenezi, corpul consumă un mix de glicogen (glucidele stocate în mușchi) și de grăsime. De fapt, cu cât antrenamentul aerobic este mai intens, cu atât oxidarea grăsimilor este mai redusă, raportată la utilizarea glucidelor, după cum se poate vedea pe grafic:fqkc-5ffqu2yo8xh5-xg1uv

Problemele apar atunci când necesarul glucidic este suplinit prin descompunerea țesutului muscular (gluconeogeneză):

1. De ordin estetic. Corpul tău se va micșora, dar pierzînd țesut muscular pielea nu va reuși să aibă și aspectul ferm pe care-l dorești.

2. De ordin funcțional. Arderile tale vor fi mai lente atunci când pierzi țesut muscular, deoarece mușchii, pentru a fi hrăniți, mențin metabolismul ridicat cu 10 – 15 % chiar și în perioada de repaus.

Implicit, pierzând masă musculară îți va fi mult mai greu să menții controlul asupra greutății, vei intra în panică și te vei întreba : să mănânc mai puțin? Să fac mai mult aerobic ? Să le fac pe amândouă? De fapt este ca și cum ai rostogoli un bulgăre de zăpadă care se va face din ce în ce mai mare și în final te va îngenunchea.

Și atunci ce de făcut? Combină-le. Aerobicul este grozav. Îți îmbunătățește substanțial condiția fizică, slăbești. Dar la un moment dat vei vedea că stagnezi. Ai ajuns la un prag pe care, oricât te-ai chinui, nu poți să-l treci. Și atunci intervine antrenamentul cu greutăți. El îți va da impulsul de care ai nevoie. Fetelor, nu vă speriați. Să lucrezi cu greutăți sau la aparate nu înseamnă că vei ajunge la un corp de halterofil.

În primul rând pentru că sistemul vostru hormonal nu vă permite lucrul ăsta, iar în al doilea rând pentru că dozarea efortului se face cu mare precizie. De fapt, scopul antrenamentului cu greutăți este menținerea tonusului, astfel încât, combinat cu aerobicul să ducă la rezultatele dorite mult mai repede decât dacă am alege doar una dintre căi.

Al treilea element din ecuație este alimentația, dar el va face scopul unei serii de articole, fiind un subiect mult mai amplu. Până atunci, vă doresc un antrenament eficient !