Din punctul de vedere al atitudinii, poți fi tânăr la 60 de ani și bătrân la 30. Din păcate insă, oricât de pozitivă ar fi atitudinea, corpul își asumă trecerea anilor. De aceea, după împlinirea a 40 de ani, este necesară o abordare diferită a antrenamentului și a principiilor nutritionale.
Persoanele trecute de prima tinerețe vin la sală din motive variate : fie pentru a-și ameliora diverse probleme care le pot pune în pericol sănătatea (colesterol, trigliceride, obezitate, etc), și asupra cărora mișcarea și alimentația corespunzătoare au un efect pozitiv, fie din considerente pur estetice sau vin doar pentru simplul fapt că le place să fie active din punct de vedere fizic. Indiferent de motive, sunt de admirat. Dar, căci din păcate există și un dar, foarte mulți dintre cei care au depășit o anumită vârstă renunță foarte repede, căutând alte căi de a-și atinge scopurile. De ce ? Și aici motivele sunt variate : fie că sunt lăsate de izbeliște (antrenorii sălii preferă mai degrabă să se ocupe de persoanele tinere decât de persoanele în vârstă), fie că stilul de antrenament practicat de antrenor nu este unul care să țină cont de particularitățile vârstei, ducând rapid la accidentări sau la o stare de oboseală permanentă.
Așa că m-am hotărât să fac un mic îndreptar pentru persoanele mai în vârstă și care intră pentru prima oară într-o sală de fitness, astfel încât să depisteze de la primele ședințe dacă au nimerit în locul în care trebuia și, mai ales, dacă au incăput pe mâinile cui trebuia.
1) Indiferent dacă aduceți sau nu subiectul în discuție, încă de la prima ședință, antrenorul trebuie să vă întrebe despre posibilele probleme de sănătate (lucru valabil de altfel la orice vârstă). Dacă n-o face, înseamnă că ați început deja cu stângul, cu riscuri direct proporționale cu afecțiunile pe care este posibil să le aveți.
2) Un antrenament dur, pentru că “doar așa obții rezultate”, poate face mult rău și la 20 de ani, nu numai la o vârstă mai înaintată, și denotă nepriceperea antrenorului. În contrapartidă, un antrenament mult prea ușor înseamnă de cele mai multe ori dorința antrenorului de a se proteja pe el, și nu pe dumneavoastră, de posibilele probleme pe care le-ați putea avea în timpul ședinței de antrenament, și reflectă de fapt nesiguranța și (sau) necunoașterea celor mai elementare principii fiziologice.
3) Chiar dacă antrenorul ți se pare competent (la fel cum ți se pare și mecanicul auto care îți face revizia mașinii), este datoria ta să nu iei de bun tot ce spune și să te informezi și din alte surse (în zilele noastre asta chiar nu mai este o problemă), pentru că foarte mulți antrenori cunoscuți și mediatizați au rămas închistați în precepte învechite, fără să țină cont de descoperirile de ultimă oră (atât din punctul de vedere al nutriției, cât și al antrenamentului), care ar putea îmbunătăți considerabil rezultatele clienților. “The blind leading the blind” este o metaforă care zugrăvește perfect această stare de lucruri.
Un antrenor bun care își știe meseria nu se va supăra dacă va simți că îl testezi, ci îți va argumenta pe îndelete motivele pentru care el consideră opțiunile sale ca fiind cele mai bune pentru tine. După 40 de ani micile erori de antrenament sau de alimentație nu se mai corectează la fel de ușor ca la 20 de ani.
Ca o paranteză, mi-ar plăcea ca la CNA să fie cooptați și un medic nutriționist priceput, precum și un bun specialist în biomecanica generală a corpului uman, pentru că sunt o sumedenie de emisiuni care ar putea băga în spital zeci de oameni, dacă nu cumva au și făcut-o deja.
4) Un antrenor bun trebuie să țină cont și de zilele tale proaste (care de la o anumită vârstă se dovedesc a fi din ce în ce mai dese – obligații, responsabilități, program încărcat, un job stresant) și să adapteze antrenamentul corespunzător stării tale.
5) Dacă îi spui antrenorului că azi ai chef să faci o anumită grupă musculară sau doar anumite exerciții și el acceptă, înseamnă fie că nu are niciun plan bine definit pe termen lung pentru tine, fie că nu-i pasă și îți vrea doar banii. Atentie: dacă vrei rezultate, nu trebuie să te antrenezi haotic la nicio vârstă !
Până la următorul articol, vă doresc un antrenament sigur, plăcut și productiv !