Aproape în fiecare dimineață trec pe lângă mine fete care aleargă. Nimic rău în asta. Dar sunt în general supraponderale, aleargă fără să aibă o postură corectă și le auzi tropăitul de la distanță, semn că nu știu cum să calce. Toți acești factori însumați înseamnă pe termen lung dezastru. Îmi vine să le opresc ca să le salvez genunchii, spatele și articulațiile, care mai târziu vor fi în pioneze și vor fi tratate cu tot felul de antiinflamatoare și analgezice, de cele mai multe ori după ureche. Acest articol le este dedicat lor în principal, dar nu numai.
Alergarea este un exercițiu relativ bun, dacă nu ai o greutate prea mare, dacă ai o încălțăminte bună și alergi pe o suprafață moale (nisip, iarbă, pământ, tartan).
Poți alege banda de alergat, cu condiția să aibă un bun sistem de amortizare al șocurilor. Desigur, caloriile arse pe bandă vor fi mai puține decât dacă alergi în aer liber, deoarec când alergi afară lucrul mecanic necesar este mai mare (deplasarea corpului în spațiu consumă mai multă energie decât datul din picioare pe loc. La bandă această deplasare are loc doar într-o mică măsură și doar în plan vertical). Atenție, persoanele cu o greutate mare trebuie să se îndrepte spre alte forme de antrenament aerobic, precum steppere, biciclete sau aparate eliptice, deoarece pentru ele alergarea va duce inevitabil la probleme mari cu genunchii, cu spatele inferior și cu articulațiile.
Câteva sfaturi pentru cei care aleargă, pentru a minimaliza riscurile la care se supun :
1. Păstrează spatele drept când alergi.
2. Îndoaie coatele la 90 de grade și mișcă-le în față și în spate fără să le aduci în fața pieptului.
3. Privește în față și încearcă să-ți ții gâtul și capul fixe.
4. Nu tropăi ! Încearcă să ”aterizezi” pe partea din față a tălpii, pentru că dacă vei călca pe toată talpa sau pe călcâi îți poți accidenta șoldurile, genunchii, coloana vertebrală și gleznele.
5. Aleargă pe suprafețe moi.
6. Alege o încălțăminte potrivită conformației tălpii tale.
Din punctul meu de vedere, dacă nu te pregătești pentru vreun concurs (gen cross, maraton), alergarea este inutilă și potențial periculoasă,în condițiile în care nu alergi pe piste speciale sau pe suprafețe care să absoarbă șocurile. Chiar dacă alergarea este ieftină (încălțăminte, șort, tricou, trening), vei plăti mai mult mai târziu cu genunchii tăi zdrențuiți, cu articulațiile și cu probleme la nivelul coloanei vertebrale.