Probabil că cel mai întâlnit motiv pentru care oamenii se duc la sală este : “Vreau să dau burta jos !”. Și astfel, marea majoritate își irosesc timpul și energia făcând zilnic sute de exerciții pentru abdomen, multe dintre ele fiind ineficace, iar unele chiar periculoase (câți nu au dureri de spate după ce fac exerciții care să le lucreze abdomenul ?).

Principalele motive pentru care majoritatea nu ajung nici măcar pe departe la abdomenul mult visat, sunt :

1. Reclamele înșelătoare făcute aparatelor care îți promit un corp perfect și un abdomen de invidiat în doar 10 minute.

2. Sfaturi proaste fie de pe internet sau din tot soiul de reviste care nu au nicio treabă cu sportul, fie, câteodată, date chiar de “antrenori”.

3. Necunoașterea modului în care funcționează corpul uman.

O categorie largă de oameni e convinsă că făcând o sumedenie de exerciții pentru abdomen vor putea elimina grăsimea de pe burtă. Companiile care încearcă să-ți vândă un supliment alimentar sau un aparat minune pentru abdomen, de fapt încearcă să îți vândă o minciună (ce surpriză !), în așa fel încât să facă profit. Reclamele acestora îți spun că poți reduce grăsimea de pe abdomen, fără a pomeni despre grăsimea stocată în alte zone. Serios ? Haideți s-o luăm logic : să presupunem că un obez face mii de abdomene zilnic, ca să scape de burtă. Dacă așa ar funcționa lucrurile, ar însemna că pe undeva prin lume există cel puțin un om cu un abdomen perfect, dar foarte gras în rest.Ați prins ideea ?

Nu poți arde grăsimea de pe abdomen făcând exerciții pentru abdomen! Punct.

Exercițiile pentru abdomen lucrează mușchii abdomenului, dar nu fac absolut nimic pentru stratul de grăsime care îi acoperă. Grăsimea nu dispare doar din anumite zone, ci în mod egal de pe tot corpul. Ținând cont că ai mai puțină grăsime pe brațe decât pe abdomen, e normal ca atunci când vei pierde câteva kilograme de grăsime, rezultatele să fie mult mai vizibile în zona taliei.

Trebuie să-ți setezi corpul pe modul de ardere al grăsimilor !

Corpul nu poate arde grăsimea ca atare. Ea trebuie mai întâi convertită în acizi grași liberi, care sunt o formă de combustibil utilizabilă de către organism. Doar așa poate folosi corpul rezervele de energie stocate la nivelul țesutului adipos.
Utilizarea acizilor grași liberi se face la nivelul întregului corp, nu local, de aceea atunci când slăbești, slăbești peste tot, chiar și la nivelul feței, nu doar într-un singur loc.

Folosirea grăsimii ca energie se maximizează în condițiile unei diete corecte și a unui antrenament eficient. Mergând un pas mai departe, dacă nivelul insulinei este ridicat în timpul antrenamentului, din cauză că ai mâncat ceva dulce (cum ar fi o banană , niște ciocolată, etc) și cu un timing nepotrivit înainte de a începe antrenamentul, pentru a avea energie (greșeală des întâlnită), corpul tău nu va arde în mod optim grăsimile.

1. DIETA

Trebuie să faci schimbări. În principal, pentru a slăbi, trebuie să fii într-un ușor deficit caloric, însă – probabil cel mai important – trebuie să elimini anumite alimente și să le înlocuiești cu alternative mai bune. Glucidele cu absorbție rapidă, care au un indice glicemic (IG) ridicat, forțează corpul să producă mai multă insulină, făcându-l să stocheze mai multă grăsime și să încetinească arderea ei, chiar dacă faci antrenament zilnic.

Încearcă să-ți obții carbohidrații din surse cu asimilare lentă (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, păstăi, mazăre, linte, fasole, etc) și, în anumite momente, din fructe cu IG mic.

Trebuie să reduci cât mai mult posibil făinoasele (pâine, paste, biscuiți, produse de patiserie, etc), precum și cartofii, orezul alb și zahărul. Nu-ți fie teamă să mănânci nuci, avocado, brânzeturi grase maturate, pește oceanic gras și alte surse de grăsimi benefice, pentru că reducerea glucidelor și creșterea moderată a grăsimilor sănătoase duce la o ardere accentuată a stratului adipos și la o stare de sănătate mai bună.

Încercă să mănânci 4-5 mese mici pe zi, și asigură-te că ai o sursă de proteine de calitate la fiecare masă, precum și glucide cu absorbție lentă (IG mic) și ceva grăsimi sănătoase. De exemplu, pește la cuptor cu legume înăbușite și salată cu ulei de măsline. Regula celor 4-5 mese nu este obligatorie, există și alte metode de abordare, dar este cel mai ușor de ținut.

2. ANTRENAMENTUL

Cea mai bună abordare este o combinație de antrenament aerobic și aerobic cu greutăți. Cele două tipuri de antrenament au efecte diferite raportate la arderea grăsimilor corporale.

Antrenamentul cu greutăți îți crește rata metabolică de-a lungul întregii zile, chiar și în timpul somnului, pentru că masa musculară mai mare va face corpul să ardă mai multe calorii.

Aerobicul arde și el grăsime, dar cei care exagerează cu el tind să devină mai “eficienți”, în sensul că organismul lor va învăța să-și conserve energia în timpul antrenamentului, ceea ce înseamnă o rată de ardere a grăsimilor mai mică.
Spuneți DA aerobicului, însă cu măsură !

Geneticul tău joacă un rol important, la fel ca și posibilele probleme hormonale sau metabolice. Dar asta nu trebuie să te împiedice să-ți atingi potențialul maxim.

Îți doresc un antrenament eficient și sigur !