“Buna seara Mihaela, cele 6 kilograme pe care doriti sa le dati jos se pot elimina in decursul a doua saptamani, daca veti urma aceasta dieta cu grapefruit in prima saptamana, urmata de dieta cu pepene rosu in cea de-a doua saptamana, fara a face pauza intre cele doua regimuri.”

Acesta este răspunsul halucinant al administratorului unui site foarte cunoscut cu regimuri de slăbit. Păi dacă totul ar fi atât de ușor, nu toți am ajunge în câteva săptămâni la rezultatele dorite, păstrând acele rezultate de-a lungul vieții ? De fapt, toate aceste diete eșuează lamentabil, și nici măcar pe termen lung, ci în cel mai fericit caz pe termen mediu. Câți nu au ținut genul aceasta de dietă (a se citi înfometare de cele mai multe ori), au ajuns la ceva rezultate, după care s-au îngrășat la loc,ba au mai pus câteva kilograme în plus, dar nu s-au întrebat unde greșesc și au trecut la diete și mai dure, cu efecte și mai dezastruoase.

Fiind asaltați de atâtea diete, unele fundamentate științific, unele ilare iar altele de-a dreptul periculoase, am considerat necesar să le ordonez un pic, pentru a vedea plusurile și minusurile lor. Deci, să începem !

PERICULOASE

DIETA DE SLĂBIRE RAPIDĂ UNU, DIETA DE SLĂBIRE RAPIDĂ DOI, DIETA DE SLĂBIRE RAPIDĂ TREI

Ei bine,da ! Există trei variante ! La un calcul rapid nu oferă mai mult de 800 de calorii pe zi și, citez : “daca aceasta cura de slabire este repetata de cel putin 4 ori va face minuni pentru silueta dumneavoastra.”. Ce omite să spună, sau poate chiar nu știe autorul :

1. În primul rând, cele câteva kilograme pierdute rapid sunt de fapt apă (fiecare gram de glicogen stocat reține circa 4 grame de apă în corp) și conținut intestinal.

2. Apare o pierdere masivă de țesut muscular (se observă o creștere a concentrației aminoacizilor alanină și glutamină în sânge, care indică descompunerea țesutului muscular), pentru că organismul are nevoie de glucoză, pe care și-o procură din proteina musculară prin procesul de gluconeogeneză, iar pe termen lung este echivalentul unui dezastru, pentru că țesutul muscular este principalul consumator caloric, deci mai puțină masă musculară echivalează cu un necesar caloric mai redus, iar când te reîntorci la o alimentație obișnuită, cu ceva mai multe calorii, vei depune mult mai mult, datorită metabolismului încetinit (fenomenul yo-yo).

3.Înfometarea fiind percepută de organism ca o stare de stres, secretă hormoni specifici,unul din cei care ne interesează fiind cortizolul, care are “abilitatea” de a păstra și chiar de a promova depunerea grăsimilor în zona abdominală. Mai multe detalii AICI.

4. Privează organismul de micronutrienți esențiali, cu implicațiile de rigoare.

DIETA DE SLĂBIT VEGETARIANĂ

Dieta vegetariană este o opțiune personală și care poate fi ținută sănătos, dar varianta prezentată pe site este un adevărat dezastru, fiind o dietă hipocalorică și aici autorul a avut un pic mai multă responsabilitate adăugând :” Nu se recomanda ca aceasta dieta vegetariana sa fie tinuta mai mult de 10 zile, pentru ca organismul are nevoie de vitamine si de proteinele din carne, iar in acest regim ele lipsesc cu desavarsire. In caz contrar organismul nu va mai fi activ, iar problemele de sanatate nu vor intarzia sa apara.” De ce ar vrea cineva să țină acest tip de dietă, ținând cont de avertizare ?

DIETA DE DETOXIFIERE

O dietă cu proprietăți…laxative, diuretice și de înfometare. O detoxifiere reală nu se face în câteva zile, gândindu-ne la toxinele acumulate de-a lungul anilor, ci presupune eliminarea lor în primul rând prin neintroducerea unor noi toxine. În plus, detoxifierea nu se fce privând corpul de nutrienții esențiali.

Alte diete din categoria celor periculoase și nefundamentate științific : de post, cu cartofi, eficientă, cu pepene roșu, cu grapefruit, Mayo, japoneză, cu lămâie, activă,crono, daneză, cu orez (de indicele glicemic or fi auzit?),ș.a.m.d. , în principiu toate fiind diete hipocalorice, de înfometare, cu consecințele scrise mai sus. Este uimitor cum nu apar pe site și dietele cu baze științifice. Prea complicate de explicat sau înțeles? Sau e greu să explici oamenilor că se poate și mânca și slăbi în același timp? Despre ele vom vorbi în partea a doua a articolului (cu plusurile și cu minusurile lor). Da, chiar și ele pot avea niște minusuri dacă nu sunt aplicate corect.

Site-ul care promovează dietele minune : http://www.retete-slabit.net/ . Și mai sunt multe altele. Dar cum toată informația de pe internet e corectă…