Ieşind într-o seară din sală, am vazut-o pe una din fetele care tocmai îşi terminase antrenamentul cum îşi aprindea tacticoasă o ţigară, şi mi-am dat seama că există o problemă. Sau mai multe. Şi mă refer la modul în care este percepută mişcarea şi cum interacţionează cu obiceiurile noastre. Departe de mine să interzic cuiva să fumeze. E opţiunea fiecăruia. Doar că e bine să ştie că sunt momente când o ţigară face mai rău decât cinci ţigări fumate odată. Aşa că m-am hotărît să scriu câteva lucruri pe care fiecare om care face sport e bine să le ştie.
Ce să NU faci înainte de antrenament :
1. Cu cel puţin o oră înainte de sală, nu fuma ! Ţigara are un efect vasoconstrictor, deci îţi va creşte tensiunea arterială (care oricum îţi va creşte şi în timpul efortului) şi pulsul, ceea ce pentru o persoană cu o tensiune arterială uşor crescută poate fi deja o problemă. Fumatul duce la creşterea nivelului radicalilor liberi în corp, iar efortul face şi el acelaşi lucru. Despre efectele nocve ale radicalilor liberi : ebooks.unibuc.ro/biologie/biotehnologie/articolul2.pdf.
În plus, fumatul încetineşte absorbţia oxigenului în sânge (monoxidul de carbon provenit din ţigară are o afinitate de 2-300 de ori mai mare pentru hemoglobină dacât oxigenul, deci se va lega preferenţial de ea în dauna acestuia, afectând eliberarea de oxigen către celule. Acest lucru afectează atât inima, cât şi muşchii care au nevoie de cantităţi mari de oxigen).
2. Nu mânca cu o circa 90 de minute înainte de antrenament. După ce mănânci, circa 30 % din sângele aflat în corpul nostru este direcţionat către sistemul digestiv. Dacă tu mănânci aproape de ora antrenamentului, vei îngreuna munca inimii tale, care are o capacitate limitată de pompare, de a trimite sângele către muşchii lucraţi.
3. Dacă foloseşti băuturi energizante care conţin şi glucide, batoane proteice sau dorești să mănânci un fruct cu absorbție rapidă (gen banană), utilizează-le cu cel mult un sfert de oră înainte de antrenament, pentru ca ficatul să nu înceapă să stocheze glucoza furnizată de acestea şi implicit să vă lase fără energie. Excepţie fac băuturile special formulate, care pot fi consumate şi în timpul efortului.
4. Nu consuma alcool ! Alcoolul blochează folosirea celorlalţi nutrienţi ca surse de energie, oboseşte ficatul şi destabilizează balanţa hormonală.
Ce să NU faci după antrenament :
1. Nu fuma ! Pentru motivele expuse mai sus !
2. Nu consuma alcool !
3. Nu mânca imediat după antrenament, mai ales o masă bogată în grăsimi. Lasă măcar o oră, pentru ca sistemul circulator să-şi revină. Excepţie fac produsele care au rolul de refacere : băuturi isotonice, batoane proteice, shake-urile proteice sau anumite fructe, în funcție de scopurile fiecăruia.
Greeat blog you have here
LikeLike