Toate persoanele care au venit la mine dorind să slăbească, inevitabil îmi spuneau : ”Știi, eu am folosit pastila X, Y, dar nu prea a avut efect.” De cele mai multe ori, pastilele aveau o cantitate foarte mică de substanță activă și un preț foarte mare, preț care alături de avertismentul :” A nu se depăși doza recomandată.” îl face pe cumpărător să creadă că se află cel puțin în preajma unei bombe cu neutroni. De fapt doza recomandată n-ar fi stimulat arderea grăsimilor nici măcar la un șoarece, darămite la un om. Plus că cele mai multe ”produse de slăbit” de pe piață sunt chinezării cu amfetamine sau tot soiul de laxative și diuretice.

Ei bine, deoarece multitudinea de substanțe care ajută procesului de slăbire năucește cumpărătorul, m-am hotărât să pun puțină ordine și să scriu câteva cuvinte despre fiecare substanță care funcționează și care a trecut proba timpului.

Mai întâi voi începe cu o poveste. Cu ceva timp în urmă exista un complex termogenic foarte puternic pe piață (termogeneza este Sfântul Graal al slăbirii, și asta pentru că termogeneza duce la slăbire chiar în condițiile lipsei de efort). Acel complex se numea ECA (un mix de efedrină, cofeină și acid acetilsalicilic) și funcționa extraordinar de bine. Dar din cauza unor inconștienți care au folosit doze uriașe care le-au provocat decesul, ECA a fost interzis. Dar mai există și alte substanțe termogenice naturale care funcționează. Nu la fel de puternic precum ECA, dar funcționează. În plus, mai există și alte substanțe complementare procesului de slăbire. Voi enumera mai jos pe cele mai importante, din ambele categorii :

7-Keto – derivat non-androgenic al DHEA (deci poate fi folosit și de femei), care prin activarea enzimelor termogenice crește rata metabolică, inhibând totodată stocarea grăsimilor.

Guarana – plantă care conține cofeină, are efecte stimulatoare și termogenice

Synephrine – un termogenic extras din coajă de fructe de portocală amară, considerat o alternativă la efedrină.

Coleus Forskohlii – extras dintr-o plantă asiatică care crește producția de hormoni tiroidieni, crescând astfel metabolismul.

Evodiamine – un alcaloid bioactiv extras din Evodiae Fructus, cu efect ușor termogenic

Yerba-Mate – plantă din America de Sud care crește termogeneza și reduce apetitul

Yohimbine – un extras din coaja copacului Yohimbe, care are un efect demonstrat, pe lângă creșterea nivelului energetic, de ardere a depozitelor de grăsimi din zonele ”problemă” (coapse, șolduri, talie)

Tyrosine – un aminoacid care promovează funcționarea sănătoasă a glandei tiroide, accelerând ușor metabolismul

L-Carnitine – crește metabolizarea grăsimilor, mărind transferul lor către celule pentru a fi oxidate. Atenție ! Carnitina are efecte vizibile abia de la 3-4 grame în sus.

HCA – acid hidroxicitric, extras din fructul asiatic Garcinia Cambogia. Reduce ușor apetitul și blochează moderat conversia glucidelor în grăsimi.

CLA – acid linoleic conjugat. Prezintă mai multe efecte interesante : ține sub control nivelul grăsimilor corporale blocând enzimele care măresc dimensiunea celulelor de grăsime, ajută la creșterea în masă musculară îmbunătățind sinteza proteinelor și previne catabolismul muscular reducând efectele cortizolului (hormon de stress)

Ceai verde – crește rata metabolică bazală și crește și oxidarea grăsimilor

Bineînțeles că toate substanțele prezentate au efect mai bun când sunt luate în diverse combinații. Asta nu înseamnă că trebuie să căutați fiecare substanță în parte. Recomand în special suplimentele de slăbit care conțin mai multe ingrediente. Și recomand cumpărarea suplimentelor sportive de slăbit (bineînțeles de la firme consacrate) în locul celor din farmacii, pentru că au un raport mult mai bun preț/cantitate substanță activă. Și este mult mai bine să consultați pe cineva avizat la alegerea suplimentului.