Toți cunoaștem pe cineva care vrea să se apuce să facă abdomene, ca să scape de burtă. Dacă lucrurile ar funcționa exact așa, atunci, undeva în lume, există cel puțin o persoană care are un abdomen perfect, dar în rest este grasă, pentru că a făcut doar abdomene… Evident, grăsimea se duce în mod egal de pe tot corpul dar, cum tu ai mai multă grăsime pe abdomen decât pe antebrațe (procentual vorbind), evident că vei vedea cum scade burtica.

O problemă spinoasă apare la cei care încep să facă de capul lor abdomene: de cele mai multe ori se trezesc cu dureri de spate, destul de convingătoare, astfel încât să-i țină departe de sală. Evident, vorbim despre abdomenele executate incorect.

Să vedem cum îți poți antrena abdomenul cât mai eficient și cât mai sigur.

fqkc-3ft5rof26xhl-l2pw4Alege exerciții care să-ți protejeze spatele inferior ,cum ar fi crunch-ul clasic, care îți ține spatele inferior lipit și la care poți adăuga greutăți – gantere ținute pe umeri sau disc la nivelul pieptului – evitând mișcările care implică șoldurile (cum ar fi ridicarea picioarelor din culcat, sau din atârnat).

Atenție, ridicarea picioarelor din culcat poate fi o sursă majoră de accidentări ale spatelui inferior. Am vazut pe cineva întins pe o băncuța orizontală ridicând picioarele, iar “antrenorul” i le împingea cu putere în jos, astfel încât picioarele ajungeau sub nivelul băncii, creând astfel o hiperextensie neplăcută a spatelui, cu riscuri mari de accidentare a acestuia.

O altă greșeală făcută des este să faci exerciții pentru “abdomenul inferior”, pentru a scăpa de grăsimea încăpățânată din zona inferioară a abdomenului. Atenție : nu există exerciții pentru mușchii “abdominali inferiori” ! Mușchiul drept abdominal este doar un singur mușchi, care începe imediat de sub cutia toracică și se termină în zona pelvisului, iar mușchiul se va încorda dintr-un capăt în celălalt, nu pe bucăți.

Când cineva spune că lucrează “abdomenul inferior”, fie nu cunoaște biomecanica acestui mușchi, fie, dacă e antrenor, o face de dragul marketingului. Pentru că dacă ar merge așa, ai putea să-ți dezvolți doar partea de jos a abdomenului, dacă ai vrea. Or, așa ceva, pur și simplu nu se poate.

1. Nu poți pierde grăsime doar din partea inferioara a abdomenului, pentru că, așa cum am arătat mai sus în articol, nu poți pierde grăsime dintr-o singură zonă.

2. Nu poți lucra doar partea de jos a abdomenului, pentru că mușchiul abdomenului lucrează ca un tot unitar.

3. Nu poți adăuga “pătrățele” în acea zonă, pentru că fie le ai, fie nu. Și asta încă de la naștere, când genetica a hotărât pentru tine. Tot ce poți face este să le accentuezi pe cele pe care le ai (tot de “pătrățele” vorbim), îngroșându-le prin exerciții și să reduci grăsimea din zonă cu ajutorul dietei și a unui plan bun de antrenament.

După cum se vede din poza din dreapta, dreptul abdominal nu poate fi considerat în abdomenlegătură directă cu picioarele, deci de ce ar trebui să facem ridicări de picioare pentru a lucra abdomenul? Atunci când flexorii șoldului ridică picioarele, abdomenul intră și el în acțiune, dar doar ca mușchi stabilizator, și atât. În termeni absoluți, de ce ai vrea să faci un exercițiu unde ți lucrezi 80% flexorii șoldului, și doar 20% abdomenul, în loc să faci un exercițiu care să ți-l lucreze 100%?

CONCLUZII

Nu pierde timpul făcând sute de abdomene. Abordarea ta ar trebui să fie următoarea:
1. Schimbă-ți dieta .
2. Combină într-un mod inteligent aerobicul și antrenamentele cu greutăți.    
3. Lucrează-ți abdomenul în zile neconsecutive, 15 – 20 de repetări pe set, 4 – 6 seturi pe antrenament, crescând progresiv rezistența.

Geneticul tău joacă un rol important, la fel ca și posibilele probleme hormonale sau metabolice. Dar asta nu trebuie să te împiedice să-ți atingi potențialul maxim.

Îți doresc un antrenament eficient și sigur !