Nu o dată am văzut în săli persoane care făceau exerciții într-un mod în care, chiar dacă nu imediat, ci în viitorul apropiat, aveau să le creeze probleme de sănătate. De obicei, mă duc și le arăt modul corect de execuție, cu explicațiile de rigoare. Unii își corecteaza execuția, alții își văd de treaba lor. Bine, în cazul în care exercițiul este executat greșit sub supravegherea “antrenorului”, îmi văd eu de treaba mea.
De obicei, în situația asta se ajunge fie copiind modul de execuție greșit al altcuiva din sală, fie după o informare prealabilă de pe internet, care este plin de informații. Și multe dintre ele greșite. Faptul ca ai “pătrățele” și ești într-o formă fizică bună, nu înseamnă că poți da sfaturi bune (găsim o grămadă de site-uri cu filmulețe care prezintă exerciții executate îngrozitor), dar lumea te va copia pentru că “uite ce bine arată tipul(tipa)”.
Și eu la rându-mi am învățat din greșeli, și le mulțumesc pe această cale și celor care m-au corectat la început, când de-abia luasem contact cu sala, pentru că încă am umeri, spate și genunchi funcționali!
Și acum, să trecem la treabă. Voi arăta mai jos câteva exerciții comune, dar care, executate incorect, sunt extrem de dăunătoare.
1. RAMAT VERTICAL CU BARA
Este un exercițiu des întâlnit, făcut fie cu bara dreaptă, fie cu o bară Z. Este exercițiul care în timp duce mai întâi la dureri de umeri și, pe termen lung, la probleme cronice. O perioadă lungă de timp, poți să nu simți cum te afectează acest exercițiu, dar la fiecare ridicare a greutății în acest mod, un tendon al umărului este “ciupit”, ceea ce pe termen lung creeaza probleme. În același timp, coafa rotatorilor este afectată. Câți dintre voi n-ați avut dureri exact în zona marcată în poză (vi se pare cumva că vă doare “osul” umărului)?
SFAT: renunțați la acest exercițiu, oricât de interesant vi se pare. Fluturările laterale cu gantere sunt o variantă mult mai bună pentru dezvoltarea deltoidului lateral. Dacă totuși, din vreun motiv anume, țineți neapărat să-l faceți, încercați varianta cu sfoara la cabluri, stând la circa un metru distanță de cabluri.
2. ÎMPINS CU BARA DE LA CEAFA
Articulația umărului este foarte mobilă, dar în același timp este și foarte instabilă. Coafa rotatorilor este compusă din tendoanele a 4 mușchi și acoperă partea anterioară, superioară și posterioară a capsulei articulației umărului. Când executăm acest exercițiu, tendonul unuia dintre cei 4 mușchi, suprasinosul, este comprimat de partea superioară a omoplatului (acromion). Astfel apar bursitele și tendinitele, iar pe termen lung se poate ajunge la ruperea coafei rotatorilor.
SFAT: pentru a lucra într-un mod corect și fără riscul accidentărilor, înlocuiți acest exercițiu cu împins cu gantere (unde brațele se mișca cel mult în dreptul urechilor, în niciun caz mai în spate), sau puteți efectua împinsul frontal cu bara, de pe o bancă cu o înclinație ușoară, de circa 10 grade.
3. TRACȚIUNI CU BARA LA CEAFĂ
Este un exercițiu cu risc maxim pentru umeri, și nu foarte eficient pentru lățirea spatelui (am mai scris despre asta AICI). Am fost martor până acum de două ori la accidentări urâte din cauza acestui exercițiu (dislocarea umărului sau, popular, “umăr sărit”). În această poziție, coafa rotatorilor nu poate proteja corespunzător articulația umărului, și astfel se poate ajunge la probleme cronice în zona umărului sau la accidentări grave.
SFAT: înlocuiți acest exercițiu cu varianta lui mai sigură și mai eficientă : tracțiunile cu bara la piept. Iar dacă vreți să dezvoltați spatele cât mai mult, utilizați tracțiunile frontale cu priza la nivelul umerilor.
4. RIDICAREA TRUNCHIULUI DIN CULCAT (ABDOMENE)
Acest exercițiu este regele… durerilor de spate! Poate că ești încălzit la sală și simți doar o jenă în zona spatelui inferior (locul marcat cu săgetă în poză), dar foarte repede vei ajunge să resimți dureri lombare în afara sălii, ajungând până la necesitatea tratamentului medicamentos și repaus la pat, iar în final, dacă nu se iau măsuri, se poate ajunge la probleme cronice.
La mijlocul mișcării tensiunea este foarte mare în zona spatelui inferior, flexorii șoldului trăgând direct de coloană în zona vertebrelor L3-L5, ceea ce predispune la accidentări, pe lângă asta este zona cea mai sensibilă în ceea ce privește afectarea nervilor (ceea ce poate duce la dureri atroce in timp).
Pe lângă asta, abdomenul stă doar încordat (izometrie), pentru că el susține trunchiul, în timp ce efortul de tragere este făcut de flexorii șoldului. Da, veți simți la un moment dat și abdomenul, pentru că până și izometria obosește mușchiul. De fapt, este unul dintre cele mai ineficiente exerciții pentru abdomen.