Regulă: ca să arzi 1 kilogram de grăsime, trebuie să arzi circa 7700 de calorii.

Și acum, să luăm un exemplu concret: o fată de 163 cm și 73 de kilograme care vrea să slăbească. Rata ei metabolică este de circa 1700 calorii (1700 este numărul de calorii necesar pentru a-și menține greutatea actuală), iar logica ne spune că, pentru a slăbi, ai nevoie ca numărul caloriilor consumate să fie mai mic decât 1700. Cum obținem asta? Fie mâncăm mai puțin, fie creăm un deficit caloric cu ajutorul mișcării, fie amândouă.

Dar, să împingem cazul la extrem, și să presupunem că fata noastră nu mănâncă nimic. Matematica ne spune că, nemâncând nimic, teoretic, ar trebui să pierdem un kilogram de grăsime în 4 zile și jumătate (7700/1700). Repet, NEMÂNCÂND NIMIC, post negru! Acum, să adăugăm și o oră de aerobic cu intensitate maximă în fiecare zi. Astfel, mai adăugăm la deficitul nostru de 1700 de calorii încă 500 de calorii arse. Și ajungem astfel la un deficit de 2200 calorii. Matematica ne spune iar : fata noastră, dacă nu mănâncă NIMIC timp de trei zile și jumătate și face și câte o oră de aerobic, ar arde un kilogram de grăsime (7700/2200).

Tot matematica ne ajută și la următorul calcul, al exemplului nostru care frizează absurdul: dacă fata ține post negru timp de o lună și face și câte o oră de aerobic pe zi, va pierde 8 kilograme de grăsime. Repet, NU MĂNÂNCĂ NIMIC timp de o lună.

Evident, exemplul este ridicol, dar ar trebui să creeze o imagine de ansamblu celor care doresc o slăbire extrem de rapidă

Și totuși, există cazuri în care persoanele chiar slăbesc 5-8 kilograme într-o lună. Dar, haideți să vedem câtă grăsime se pierde cu adevărat, și pentru asta, o să o luăm iar pe fata noastră, dar o să-i creăm o dietă tipică pentru cei mai mulți pseudo-antrenori și pseudo-nutriționiști: 1000 de calorii, care provin în principiu din piept de pui, ton, un iaurt mic, ceva cereale integrale, albuș de ou și frunze de salată. Iar zilnic va face câte o oră de aerobic de intensitate mare (să presupunem că poate!). Astfel, creăm un deficit zilnic de 1200 de calorii (700 din alimentație, 500 cu ajutorul sportului)

Matematica ne va spune iar: în condițiile acestea, teoretic, fata va putea pierde circa 4,5 kilograme într-o lună. Parcă nu picăm pe 8-10, ba chiar 15 kilograme, după cum afirmă unii antrenori despre clienții lor.

Dar acum, povestea se complică: ar fi ideal să arzi numai grăsime. Însă, mecanismele ancestrale ale organismului care se activează în condiții de stres, își fac simțită prezența (da, înfometarea și efortul fizic în exces sunt percepute de corp ca un stres puternic):
   – metabolismul se încetinește (tiroida dictează acest lucru)
  – crește cortizolul (arzi țesutul muscular, dar păstrezi grăsimea corporală, ca substrat energetic de rezervă în condiții extreme)
Pe lângă asta pierzi și apa reținută în organism de către glucidele care erau stocate în mușchi și în ficat (circa 1.5-2.5 kg reprezentând apa).

Pe de altă parte, studiile arată încă un lucru, o dietă restrictivă duce la pierderea de grăsime și mușchi într-un raport de 1.14, adică, la un kilogram de grăsime pierdută pierzi și aproximativ 900 de grame de mușchi.

Deci înfometat, lipsit de energie, cu o stare de spirit deplorabilă, poți în cel mai fericit caz să pierzi 1-2 kilograme de grăsime, alături de aceeași cantitate de mușchi și de apă. Iar mușchii pierduți îți scad metabolismul, necesarul caloric scăzând și el. Și atunci ce faci: mănânci și mai puțin? Faci și mai mult sport? Cineva va ceda, și acela vei fi tu.

Iar când vei ceda, și vei începe să mănânci normal, pe fondul unei tiroide leneșe și al unei mase musculare scăzute, vei pune la loc kilogramele pierdute și încă ceva peste. Iar problemele de sănătate datorate lipsei de nutrienți esențiali din perioada înfometării vor dura până vor fi rezolvate.

SOLUȚIA? Deficit caloric rezonabil (vrei să pierzi cât mai puțină masă musculară în procesul de slăbire), ciclizarea carbohidraților (pentru a avea grijă și de tiroidă), precum și antrenament cu greutăți, pe lângă aerobic (chiar dacă ești fată, te ajută să îți menții masa musculară și implicit metabolismul).

CONCLUZIA? Când cineva vine și îți prezintă cazuri de slăbiri spectaculoase obținute cu diete de înfometare, (gen 10 kg de GRĂSIME)spuneți-i că fie el, fie clienții lui nu știu matematica caloriilor. Dar nu-i spuneți că își bate joc de sănătatea celor cu care lucrează. Asta o vor afla chiar ei.